Neem eens een loopje met je talenten

Geschreven door:

Mart den Heijer

In veel organisaties blijft talent onbenut. Niet omdat mensen niet willen, maar omdat ze zich in een omgeving bevinden waar hun natuurlijke kracht onder de oppervlakte blijft – ongezien, ongehoord, onbenut. Bij Sofie verbindt geloven we dat ontwikkeling begint met inzicht. In jezelf – je drijfveren, je achtergrond – én in het systeem waarin je beweegt. Om die reden verrijken we de bekende Talent Motivatie Analyse (TMA) met systemische coaching en onstaat de unieke Systemische Talenten Analyse (STA). Wat die combinatie oplevert?

In dit blog geven we graag het woord aan onze twee systemische coaches en waarderend onderzoekers: Mark Boumans en Saskia Baggen.

First things first: wat is een TMA?

De TMA (Talenten Motivatie Analyse) is een wetenschappelijke tool die je helpt ontdekken waar jouw natuurlijke drijfveren en talenten liggen. Deze kijkt niet naar wat je moet verbeteren, maar naar wat je al van nature in huis hebt en geeft je handvatten hoe deze optimaal te benutten. Onder deze tool ligt als basis “positieve psychologie” en persoonlijke aandacht.

Via een online vragenlijst krijg je inzicht in 22 drijfveren, 44 mogelijke talenten en ruim 50 competenties. En het blijft niet bij een rapport – je bespreekt je unieke profiel altijd met een gecertificeerde coach. Geen oordeel, geen scores die ‘goed’ of ‘slecht’ zijn. Wel een gesprek over energie, behoeftes, gedrag en ontwikkeling.

Saskia: “Stel je voor: iemand scoort laag op de drijfveer 'orde en structuur' en werkt in een omgeving vol processen, Excel-lijsten en afvinkmomenten. Die persoon redt het misschien wel, maar loopt kans op energielekken. Door dit inzicht ontstaat ruimte voor gesprek: past deze plek wel echt bij mij, of kom ik met mijn talenten elders beter tot mijn recht?”

Sofie verrijkt de TMA met systemische coaching

Waar de TMA laat zien wat je doet en waarom, gaat systemisch coachen een laag dieper. Het maakt zichtbaar waar bepaald gedrag vandaan komt. Welke overtuigingen heb je meegenomen uit je jeugd, je gezin, je eerste baan? Wat heb je ooit ontwikkeld om je plek te vinden – en helpt dat nog steeds?

Mark vertelt hoe hij dit zelf ervaart: "Mijn patroon, ontstaan in mijn jeugd is: het mijden van conflicten. Dat heeft me lang geholpen, maar in mijn huidige project kan het me in de weg zitten. Door me daar bewust van te zijn, kan ik kiezen: doe ik dit vanuit mijn oude reflex, of is het echt wat nu nodig is?"

De STA draait om bewustwording. Geen oordeel, maar ruimte om te zien wat er speelt.

Saskia zegt: "Je hoeft je patronen niet af te leren. Je mag ze herkennen, omarmen en bewust kiezen of je er wel of niet naar handelt."

Een polariteit die werkt

Op papier lijken het twee verschillende werelden. De TMA is gebaseerd op data en psychologie. De STA komt uit het systemisch denken. Met een systemische blik ergens naar kijken vraagt vaak naar binnen keren, naar je gevoelslaag. En in de praktijk blijken ze elkaar naadloos aan te vullen.

Saskia: "De TMA maakt het meetbaar. Je krijgt inzicht in jezelf, zwart-op-wit. Het gesprek, met de systemische blik zorgt dat het gaat leven. Het helpt je begrijpen waar je gedrag vandaan komt, en hoe dat zich in teams en organisaties uit."

Er ontstaat een dialoog waarin mensen zich écht gezien voelen. Een gesprek dat verder gaat dan labels of kleurprofielen. Het gaat over gedrag, over keuzes – en over wat jou in beweging brengt.

Van individu naar team naar organisatie

De STA is inzetbaar op drie niveaus:

• Individu: je krijgt zicht op je natuurlijke kracht én je belemmerende patronen. Je leert jezelf kennen, zonder oordeel.

• Team: we onderzoeken hoe mensen samenwerken en hoe dit te optimaliseren. Is elke plek in het team 'gevuld'? Is er ruimte voor ieders bijdrage?

• Organisatie: we maken de onderstroom zichtbaar. Wat wordt niet uitgesproken? Welke oude verandering zit nog vast? Welke patronen houden het systeem op slot?

Een voorbeeld:

In een team zorgt een nieuwe functie voor spanning. Niet omdat de persoon het niet goed doet, maar omdat die plek er 'systemisch' nog niet mag zijn. Door dit bespreekbaar te maken, ontstaat rust en erkenning.

Wat maakt onze aanpak anders?

Zoals gezegd, geeft de TMA inzicht in je talenten. Met ons systemische talent gesprek, gaan we vertragen en ons verdiepen in de systeemwereld achter je talenten en verkennen we patronen. Hiermee krijg je niet alleen inzicht in je talenten, maar kun je ook de oorsprong ervan beter duiden. Je wandelt als het ware door je talenten-DNA en je profiel komt tot leven. Je energiegevers, je valkuilen en je geschiedenis – alles krijgt een plek. Het gesprek is onderzoekend, soms confronterend, maar altijd met respect voor jouw tempo en verhaal.

Zoals Mark zegt: "We zijn niet bezig om iets te fixen, maar om samen te kijken naar wat er gezien mag worden. Vanuit daar ontstaat inzicht en ruimte voor verandering."

Saskia vat het mooi samen: "We creëren een veilige ruimte waarin alles er mag zijn, zonder oordeel. Waarbij we ruimte voor de ander creëren. En precies daar begint de beweging."

Wil je ontdekken wat er gebeurt als je talent en patronen samen onderzoekt? Neem contact met ons op. We maken graag ruimte voor jouw verhaal.

Bij Sofie verbindt gebeurt veel. Nieuwe aanpakken, waardevolle inzichten, krachtige verhalen. Maar we realiseren ons steeds vaker: we vertellen er nog te weinig over. Zonde eigenlijk, want er zit zoveel waarde in. Tijd om dat anders te doen. Dus stay tuned!

Lees ook deze avonturen

Wil jij uitgedaagd worden om het juiste te doen?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.
Bedankt! Je aanmelding is in goede orde ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Sofie verbindt Kleur logo

Wij verbinden mens, organisatie en samenleving om bewust te blijven van de bedoeling.

VerhalenWat Sofie doetDenk- en werkmodelLeidende principes Wijze vakmensenContact Downloads

Volg ons op social media

Contactgegevens
Euregiopark 4, 6467 JE Kerkrade
043- 458 48 36
info@sofieverbindt.nl